El projecte europeu “Finques agrícoles resilients: promovent l’educació per impulsar els serveis ecosistèmics de les finques agrícoles” ha finalitzat recentment. Des del setembre de 2019, el Resifarms ha promogut l’intercanvi de coneixement entre les organitzacions participants, ha format directament persones agricultores i personal tècnic agrícola i de conservació, ha elaborat materials de formació, ha millorat l’estat de conservació d’hàbitats semi-naturals d’explotacions agràries i ha despertat l’interès de diversos actors locals sobre els beneficis agrícoles de la biodiversitat.

Beneficis agrícoles de la conservació de la natura

Els hàbitats semi-naturals, a diferència dels conreus, afegeixen complexitat i maduresa a les finques agrícoles. Aquestes propietats permeten l’establiment i persistència de centenars d’espècies diferents, incloent arbres, arbustos, herbes, mamífers, insectes, ocells o fongs que interaccionen uns amb els altres en infinitat de maneres.

Gestionant de forma correcta aquests hàbitats, es pot millorar tant la biodiversitat com la resiliència de les finques agrícoles. Entre altres beneficis, els hàbitats semi-naturals poden proporcionar recursos a pol·linitzadors i controladors de plagues, prevenir la contaminació de l’aigua i l’erosió del sòl, i protegir del vent, inundacions o sequeres.

Aquests beneficis comencen a ser coneguts per la pagesia i el personal tècnic agrícola, però sovint aquestes persones no disposen de les eines i de prou coneixement aplicat per a implementar les accions de conservació necessàries.

Larva de sírfid atacant pugons. Els sírfids són una família d’insectes interessant per al control de plagues i la pol·linització, perquè les larves d’algunes espècies depreden pugons i altres insectes xucladors de plantes, mentre que els adults de moltes espècies s’alimenten de nèctar i pol·len (Foto: Katja Schultz (CC BY 2.0)).

Una guia per a la conservació d’hàbitats semi-naturals en finques agrícoles

El principal producte del projecte és la guia per a la conservació d’hàbitats semi-naturals en finques agrícoles, en el que han col·laborat més de 50 organitzacions amb diferent grau d’implicació. Aquesta guia es centra en els beneficis agrícoles de la conservació de la natura i aconsella en la implementació de les accions de conservació més directes i efectives, amb informació, recomanacions i referències sobre com avaluar i gestionar o crear de forma adequada hàbitats semi-naturals.

La guia conté un parell de capítols introductoris sobre els efectes positius i negatius de l’agricultura sobre el medi ambient, i els beneficis agrícoles de la biodiversitat. A continuació inclou 10 eines, les dues primeres dedicades a buscar ajuda per a les accions de conservació i a comunicar aquests esforços. Les següents sis eines tracten sobre els beneficis i la gestió de diversos hàbitats semi-naturals: marges de conreus, tanques vegetals, basses i séquies, boscos i línies d’arbres, espais oberts, i murs de pedra seca, terrasses i edificis agrícoles. La novena eina abasta la importància i la gestió del paisatge, i l’última és una plantilla per a registrar accions de conservació.

També s’han produït quatre vídeos per a complementar la guia en la gestió d’hàbitats semi-naturals i les motivacions i accions de la pagesia per a conservar la natura. La guia i els vídeos estan disponibles gratuïtament a la web del projecte en set llengües.

Portada de la guia del projecte Resifarms. La guia per a la conservació d’hàbitats semi-naturals en finques agrícoles es centra en els beneficis agrícoles de la conservació de la natura i fa recomanacions sobre la implementació d’accions de conservació.

Formacions per a persones agricultores a cinc països

La guia es va utilitzar com a base per a les formacions directes a persones agricultores i a personal tècnic agrícola i de conservació. Més de 150 persones, principalment agricultores i tècniques, es van formar a Catalunya, Occitània, Romania, Itàlia i la República Txeca. Les formacions solien consistir en una part teòrica, que tractava diverses eines de la guia, i una part pràctica sobre la gestió d’hàbitats semi-naturals al camp.

Aquestes formacions també van ser útils per a recollir comentaris i opinions i millorar la guia per a satisfer millor les necessitats de la pagesia.

Formació per a persones agricultores i tècniques agrícoles a Riudarenes, la Selva. La sessió va començar amb una part teòrica seguint el contingut de la guia, i després es va realitzar una visita a la finca que gestiona la Fundació Emys per a discutir sobre la gestió d’hàbitats semi-naturals al camp (Foto: Fundació Emys).

Activitats de difusió

Es van realitzar cinc sessions, una per país, per a difondre els resultats del projecte entre actors locals. Aquestes jornades van reunir un total de més de 150 assistents. A més, més de 50 persones voluntàries van participar en accions de conservació per a millorar hàbitats semi-naturals en finques agrícoles.

Jornada de difusió dels resultats del projecte entre actors locals a Riudarenes, la Selva. Al voltant de 30 persones de la zona i de tot Catalunya, principalment d’entitats ambientals i de desenvolupament rural, d’administracions locals i també pageses, van assistir a l’acte (Foto: XCN).

Les activitats del projecte també van incloure reunions en diversos països, per a fomentar la col·laboració i l’intercanvi de coneixement entre persones vinculades a les organitzacions sòcies, a través de sessions de discussió i visites de camp a projectes inspiradors.

Aquest projecte ha finalitzat, però la nostra tasca per a promoure sinergies entre agricultura i biodiversitat continuarà.

Reunió del projecte i jornades d’intercanvi de coneixement prop de Montpeller. Diverses persones vinculades a les organitzacions sòcies del projecte van visitar diverses finques que ja havien implementat mesures de conservació, on van discutir sobre la gestió d’hàbitats semi-naturals i millores a la guia (Foto: XCN).