El divendres 18 de febrer vam presentar a Riudarenes els resultats del projecte, en una jornada co-organitzada per la Fundació Emys i la Xarxa per a la Conservació de la Natura. La jornada va començar amb l’obertura per part de l’Elisenda Guillaumes, Directora General d’Agricultura i Ramaderia, que va destacar les sinergies del projecte amb el nou model de Producció Agrícola Sostenible que estan treballant des del Departament. Tot seguit, l’Ander Achotegui, director i responsable de l’Àrea de Gestió Sostenible de la Fundació Emys, va presentar els resultats del projecte, fent especial èmfasi en la guia pràctica de conservació d’hàbitats semi-naturals.

Visualització durant la jornada d’un dels vídeos editats pel projecte com a suport a la guia pràctica (Foto: XCN).

A continuació es van presentar dos projectes sinèrgics amb el Resifarms. El LIFE Terra, que ha col·laborat amb la Fundació Emys en la plantació de línies d’arbres en finques agrícoles, i la reserva de rapinyaires nocturns a Osona, on el Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN assessorarà i donarà suport a la pagesia per a la conservació i gestió d’hàbitats semi-naturals importants per aquestes aus.

Després de la cloenda per part de l’alcalde de Riudarenes, vam visitar la finca de Can Moragues, seu de la Fundació Emys, per conèixer actuacions que s’hi han dut a terme per a la millora dels serveis ecosistèmics i la biodiversitat, com la creació i millora de basses, o la millora de tanques arbustives i línies d’arbres.

Discussió sobre la conservació de la natura en finques agrícoles i els seus beneficis, durant la part pràctica de la jornada (Foto: XCN).

La jornada va permetre difondre eines pràctiques per la millora de la biodiversitat i els serveis ecosistèmics de les finques agrícoles, i fomentar l’intercanvi entre les persones assistents, algunes d’elles interessades en l’aplicació de mesures similars en altres territoris.