Novembre 2019

La sessió inaugural del RESIFARMS va tenir lloc a la seu de la Fundació Emys (Riudarenes, La Selva, Girona); entitat que treballa amb custòdia del territori i que s’encarrega de la coordinació d’aquest projecte ERASMUS+.

Ambdues, la reunió de coordinació i la sessió de formació es van dur a terme a primers de novembre amb la participació de socis de Romania, Itàlia, República Txeca, França i Catalunya. Conjuntament vam treballar en la fase inicial del projecte, tot i que algunes passes importants ja s’havien fet abans d’aquesta reunió. Durant la sessió de coordinació, primerament vam tractar sobre la distribució de tasques entre les organitzacions participants i després es va aprofundir en accions específiques tals com definir l’estructura preliminar i el contingut del Toolkit o debatre diferents opcions per a les plataformes de tests d’autoavaluació. També van estar presents tots els aspectes econòmics i administratius del projecte que calia clarificar. I, finalment, però no per això menys important, vam establir un pla de treball per als mesos posteriors a la trobada.

Primer esdeveniment de formació i aprenentatge a la Fundació Emys (foto: Fundació Emys).

A més, diferents membres de cada organització van participar en la sessió de formació i aprenentatge sobre els hàbitats no productius dels espais agrícoles i la seva conservació. Així, la Fundació Emys va parlar sobre pressions i amenaces per a les basses i estanys i la seva biodiversitat; Fundatia ADEPT sobre paisatge i ecosistemes arboris; Český Svaz Ochránců Přírody, sobre els marges dels cultius; Conservatoire d’Espaces Naturels du Languedoc-Rousillon, sobre espais oberts; Xarxa per a la Conservació de la Natura sobre els efectes del canvi climàtic en l’agricultura i el Comitato per le Oasi WWF dell’Area Fiorentina sobre com avaluar i fer un seguiment de l’impacte de la conservació. Totes les persones participants vam tenir l’oportunitat de debatre sobre cada tema després de la presentació i aprofitar l’ocasió per aprendre de l’experiència i els coneixements de les altres participants.

Vinyes visitades durant les visites a camps on la IAEDEN està implementant mesures de conservació mitjançant un contracte de custòdia del territori (Foto: Fundació Emys).

Més tard, la Fundació Emys va organitzar un recorregut per tot un conjunt de finques on la mateixa Fundació o d’altres organitzacions (IAEDEN) estan implementant mesures de conservació, començant per les seves pròpies instal·lacions de Can Moragues, a Riudarenes.

Tota la informació sobre les ponències i les discussions s’incorporarà a un Toolkit gratuït, el qual estarà disponible per a tothom que estigui interessat a aplicar mètodes per a millorar la biodiversitat dels espais no productius de les finques agrícoles.