La setmana passada va tenir lloc la tercera reunió transnacional de coordinació del projecte Erasmus+ Resifarms. La reunió, que va durar dos dies, es va celebrar a la regió de Transilvània, a Romania, organitzada per la Fundació ADEPT, sòcia del projecte, i va comptar amb la participació de la persona coordinadora de cada una de les altres cinc entitats sòcies del projecte.

La Fundació ADEPT ens va acollir al poble de Saschiz, on tenen la seva seu, i ens va mostrar diverses zones on treballen per a la conservació de la biodiversitat agrícola i el desenvolupament rural a Transilvània. Les organitzacions assistents van ser: Fundatia ADEPT (Romania), Fundació Emys (Catalunya), Conservatoire des Espaces Naturels d’Occitanie (Occitània), Comitato per le Oasi WWF dell’Area Fiorentina (Itàlia), Český Svaz Ochránců Přírody (Txèquia) i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (Catalunya).

Coordination meeting in Romania - office
Reunió de coordinació a la seu de la Fundació ADEPT (Foto: Fundatia ADEPT).

En les reunions de coordinació vam realitzar un seguiment tècnic de l’estat del projecte i de les properes tasques fins a la seva finalització el febrer de 2022, així com un seguiment de l’estat econòmic i de les tasques administratives. En les visites de camp vam poder conèixer una de les finques que gestiona la fundació, amb prats de dall i pastura de vaques, i diverses zones on gestionen prats de dall per a la conservació de la biodiversitat.

Coordination meeting in Romania - Angofa 2
Finca gestionada per la Fundació ADEPT, amb prats de dall i pastures, a Angofa (Foto: XCN).

Aquesta reunió presencial ens ha permès conèixer la tasca i estratègia de la Fundació ADEPT en la conservació d’hàbitats agraris d’alt valor natural, especialment prats de dall i pastures, i en el suport i formació a la pagesia de la zona per a desenvolupar una activitat agrícola amb els beneficis de conservar la biodiversitat. També ens ha permès conèixer de primera mà les tendències i condicionants de la gestió agrícola de la zona i algunes de les amenaces que pateix l’agricultura d’alt valor natural. La reunió s’havia de dur a terme l’any passat, però va ser impossible a causa de la situació de la COVID-19. Finalment s’ha pogut realitzar i ens ha permès un intercanvi de coneixement que les reunions virtuals no fan possible.

Prats de dall i paisatge en mosaic a Angofa (Foto: XCN).